1 genggam mee kuning
2 ekor udang
2 ulas bwg putih dicincang
1biji telur
2 biji cili api
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1susu sos tiram
ayam sedikit dipotong dadu
sawi ikot suka nk letak banyak mana
air
minyak
garam
Cara-cara
Celur sekejap mee kuning dan toskan
Masuk minyak dalam kuali,tumis bawang putih dan cili api hingga naik bau
Masuk aym dan udang
Masuk cili kisar, masak hingga garing dan masukkan sos cili,sos tomato dan sos tiram hingga mesra..
Masukkan sayur sawi dan letak air biar sampai mendidih
Letak sedikit garam
Masukkan mee td dan pecahkan telur jgn kacau supaya telur tidak pecah.
Dah siap utk dihidang ^^
P/S: mee bandung slalunye masam sdikit, anda boleh tambah sos tomato lebih sdikit .. Wawa xsuka masam sgt..
wawa pnye mee bandung mmg ikot tekak wawa laa hehe mee bandung simple la katekan ..
Sukatan air 2 ikot sukatan korang laa.. jgn cair sgt dan jgn pekat sgt..
Selamat Mencuba ^^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan