Powered By Blogger

Isnin, 17 Januari 2011

Bubur Jagung

Bahan-bahan

2 tongkol jagung mentah dihiris nipis
2 sudu besar sagu
secubit garam
100ml santan pekat
1.5 liter air
5 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan di simpul

Cara Penyediaan:
Masuk jagung dihiris,air, garam dan daun pandan ke dlm periuk
Masak di atas api sederhana
Biar sampai mendidih dan baru masukkan santan
Basuh sagu dan tos kan
Masuk sagu dan gula pasir, kacau sehingga sagu menjadi jernih
Boleh la tutup api dan siap dihidang utk makan petang ^^
P/S:
wawa pkai jagung mcm diatas ni..^^ Tapi kalo korang nk sedap beli jagung tongkol hiris nipis2 lg sodap!!
Kalu yang tak suka sagu , tak bubuh pon tak apa
Gula boleh ditambah pada sesiapa yg suka manis..

SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan